Затваряне

Взаимозависимост

Взаимозависимост е една много хубава думичка. Отнася се до най-развитата форма на човешките взаимоотношения. И, както казва Стивън Кови, тя е лукс, който само независимият човек може да си го позволи.

Взаимозависимост е и основното послание на един филм в youtube, който стигна до мен и много харесах – Кръстопътища: родилни мъки на един нов светоглед. Той е истинската причина за тази публикация, с която искам да „предам нататък“ неговите послания за бъдещето, което вече се случва сега. Живеем във време, когато, както казват авторите на филма, сме изправени пред избора между „гъсеницата“ или „пеперудата“,т.е. между вкопчване в статуквото или подкрепа на случващата се трансформация – в света, в бизнеса, в политиката, в семейството, вътре в себе си… В този филм, ако решите да го изгледате, ще видите едни от най-интересните експерименти в социалната психология, които по еднозначен начин показват, че доверието в средностатистическото мислене и липсата на доверие в собствената си преценка, са най-големите врагове на прогреса. Ще разберете и за научни открития в областта на биологията, които също по един категоричен начин показват, че светът, в който живеем, на едно много дълбоко ниво е Едно – и всичко е свързано с всичко останало.

Вероятно този филм ще разберат и гледат хора, които вярват в посланията на филма и вече знаят за нещата, за които се говори там. Дори и да е така, вярвам, че те ще успеят да оценят оценят красотата и убедителността на начина, по който е направен. Както и да усетят подкрепа за своето различие, ако не намират такова в най-близката си семейна среда или на работното си място. Защото времето на главоломните промени, в което живеем сега, има нужда точно от такива като тях!

Приятно гледане!

Камелия