Затваряне

Упорствайте!

„Съществува мит, че е достатъчно да опишете визията си и да докажете, че е правилна – и после внезапно хората ще се наредят на опашка и ще ви подкрепят.

Всъщност вярно е точно обратното. Забележителните визии и оригиналните прозрения винаги срещат съпротива. А когато започнете да напредвате в това, което правите, усилията ви се сблъскват с още по-голяма съпротива. Продукти, услуги, професионално развитие – каквото и да е, силите на посредственост ще се строят, за да ви спрат, без да простят грешките ви или някога да отстъпят. И така, докато всичко не свърши.

Ако нещата стояха по друг начин, щеше да е лесно. Ако имаше друг начин, всеки би го използвал и вашата работа би била крайно подценена. Ин и ян са ясни – ако няма хора, които се противопоставят на вашето търсене, значи пътуването не си заслужава. Упорствайте!“             Сет Годин, „Племена“, с.142

Автентичното лидерство е битка в името на определена кауза, от която ще спечелят много хора. Когато знаем, че едно от лицата на тази битка е посредствеността, това помага да водим тази битка по-уверено. Защото знаем, че единствения начин да спечелим е като упорстваме. Като не се отказваме пред силите на посредствеността.