Затваряне

Тръгвайте!

„Веднъж след като изберете да водите, ще бъдете под огромно напрежение да преосмислите своя избор, да направите компромис, да го захвърлите, да се предадете. Точно така ще стане. На светът точно това му е работата – да ви накара да мълчите и да  следвате. Има си причина за статуквото да е статукво.

Но веднъж избрали да водите, вие ще откриете също, че не е трудно. Че наистина имате много възможности, че всъщност вие наистина можете да стигнете от тук до там.

Тръгвайте.“

Сет Годин, „Племена“, с.160

Едни са предизвикателствата пред вас, когато сте в самото начало. Други са предизвикателствата, когато вече сте започнали и сте поели по Пътя на лидерството. Защото пътят е труден не само в началото. Той е труден и след това. Просто трудностите и изпитанията са различни.

Важното, което Сет Годин ни казва сега с този урок, е, че веднъж след като сте тръгнали, вие ще откриете не само съпротивата на статуквото. Ще откриете и силата на каузата, която може да обедини хората и да създаде племе, да породи движение, да промени нещата отдолу-нагоре.

Ще откриете собствената си сила до водите. Веднъж вкусили духът на свободата да бъдете себе си и да се осмелявате все повече и повече, ще ви помогне да продължите напред и да не се отказвате.

Както и подкрепата на хора като Сет Годин, които вече са вървели по този Път, и знаят, че трудностите не свършват с началната стъпка …