Затваряне

Стивън Кови

„Значителните проблеми, с които се сблъскваме, не могат да бъдат решени на същото ниво на мислене, на което сме били, когато сме ги създали или когато те са се появили“. А.Айнщайн

Вероятно затова Стивън Кови е оказал толкова голямо влияние върху съвременния бизнес свят – показал е ново ниво на мислене, където могат да се решат проблемите в него, създадени от старото ниво на мислене.

Старото ниво на мислене, всъщност, е доминиращото все още ниво на мислене в настоящето- това е т.нар. Етика на личността според Кови, на която са чужди понятия като ценности и интегритет. Но проблемите, създадени от нея, нарастват, а бъдещето идва все по-бързо и по-бързо към нас. Ако искаме да имаме успех в него, ще трябва да сме в крак с  Етиката на характера, която ни връща към вечните ценности – такива като загриженост, справедливост, трудолюбие, търпение, добронамереност …

Когато за първи път прочетох книгата на Кови, бях изумена не от това, което той казва – въпреки, че то беше радикално нова гледна точка за осмисляне на процесите, на които съм свидетел. Това, което ме изуми, беше, че нещата, за които той пише, имат такъв мощен отзвук и прием в света, а самият той е един от най-успешните и уважавани организационни консултанти и ментори в Америка и света! Нека първо да видим какви са фактите, описващи неговия успех:

Стивън Кови е основател на консултантска фирма,  чиито клиенти са две трети от 500-те най-големи компании в САЩ, автор на няколко бестселъри преведени в над 70 страни по света, един от 25-те най-влиятелни личности на обществения живот в САЩ според списание “Таймс”. Неговата най-известна книга –“Седемте навика на високоефективните хора”  систематизира не само практическия му опит в областта на бизнес-консултирането, но и стотиците книги, написани по темата за успешния живот.

Без съмнение, неговият успех е впечатляващ. Но по-впечатляващото за мен е, че светът е узрял за нещата, които той пише в книгите си, че съвременният бизнес свят все по-отчетливо разбира, че ако иска да има успех в бъдеще, ще трябва да се обърне към вечните ценности – т.нар. „правилните принципи“ като за целта смени начина си на мислене (т.е. парадигмата), спрямо този, който е бил досега. Съвсем в края на книгата „Седемте навика на високоефективните хора“, на мястото, където може би повечето хора вече спират да четат, има една страница със заглавие „Лична бележка“. В нея Стивън Кови пише:

„Накрая, приключвайки тази книга, бих искал да споделя с вас кой според мен е изворът на правилните принципи. Аз вярвам, че правилните принципи са природни закони и че Бог, нашият Творец и Небесен Отец , е не само техен извор, но и извор на нашето съзнание. Вярвам, че хората биха достигнали пълнота на своята природа само, доколкото живеят в съответствие с тези принципи, в противен случай не биха могли да надраснат животинското у себе си.

Вярвам, че има кътчета в човешката душа, които не могат да бъдат докоснати нито от законодателството, нито от образованието и които са достъпни само за Божията сила. Вярвам, че ние, като човешки същества, не можем сами да достигнем съвършенството. Само доколкото равняваме себе си по правилните принципи ще успеем да освободим божествените си дарби и така ще можем да осъществим замисъла на Създателя. По думите на Тиер дьо Шарден: „Ние не сме човешки същества с духовен опит. Ние сме духовни същества с човешки опит.“

Става повече от ясно, че в сърцевината на тази книга е дълбоката и искрена вяра на нейния автор. Че идеята за вечните принципи в същността си не е нищо друго, освен завръщане към нашите духовни корени. В бизнес-свят, който все още е силно доминиран от безпринципност и бездуховност, става ясно защо думите и идеите на Стивън Кови са толкова важни. И защо все пак този свят има бъдеще – защото има милиони хора по света, които са вдъхновени от идеите на Кови, а шефовете на големите корпорации са негови клиенти. Има надежда.

Лично за мен Стивън Кови е най-големият учител в разбирането на бизнес процесите и организационното консултиране. Ако не беше той, „Футурист“ нямаше да съществува. До преди да се запозная с неговите идеи аз бях човек, който има ценности, но се чувства наивен самотник, когато се опитва да живее според тях. След като се запознах с Кови, усетих надежда. И разбрах, че това, което е малцинство в момента, е на път да стане мнозинство. Капка по капка. Хората, които мислят и пишат като Кови стават все повече и повече. Същото важи и за техните последователи. Светът се променя. И ние можем да участваме в тази промяна – съзнателно.

Камелия Хаджийска