Затваряне

Системни констелации в организациите

Организационните констелации са феноменологичен метод за работа със скритата динамика в организационните системи.

Това е най-краткото представяне на този забележителен подход за решаване на трудни и неясни казуси в живота на бизнес и не-бизнес системи. За да се разбере той, е необходимо да се знаят две различни неща за него- теорията, от която той изхожда, за да изследва къде са трудностите в системите (не само бизнес, но и семейството като система), и практиката, т.е. методът, по който самото изследване на системата се случва.

Теорията на организационните констелации е много тясно свързана с теорията на семейните констелации – методът, от който те произхождат, и чийто създател е невероятният Берт Хелингер. Според тази теория системите, към които ние принадлежим, имат душа. Ако това е семейството – най-първата и основна система, от която идваме, значи става дума за семейна душа. Ако това е организацията, в която работим, става дума за душата на организацията. Думата душа е важна в този случай, защото описва невидимите нишки, чрез които ние сме свързани един с друг, дори да не си даваме сметка за това на съзнателно ниво.

Тъй като в рамките на една кратка статия не може да бъде представена цялата сложност на теорията на този метод, тук ще изброя само основните закони, които регулират здравословното функциониране на системите, защото именно изследването на това дали те са нарушени е основна задача на консултанта, който провежда констелациите и помага на организацията да реши проблемите си.

Тези закони накратко са:

  1. Закон за баланс между получаването и даването.
  2. Закон за правото на принадлежност.
  3. Закон за реда.

Ако някой от тези закони не е спазен, системата – безотносително дали е семейна или бизнес, страда. В процеса на изследване къде може да и скрита причината за трудностите, през които тя преминава, се следи дали има дисбаланс между това, което един участник в системата е дал и това, което той е получил; следи се дали е отказано правото на принадлежност на хора, които са изхвърлени несправедливо от системите, към които са били включени; дали на хората, които са дошли по-рано в тази система и имат по-голям принос към нея, им се оказва дължимото уважение и зачитане.

Има още много да се каже по отношение на теорията на системните констелации, чрез която се интерпретират процесите, довели до трудности в живота на организациите. Книгата „Invisible Dynamics – Systemic Constelltions in Organizations and in Business“ написана от Klaus P.Horn/Regine Brick е нещо като учебник по тази тема, където можете да научите отговорите на  всички важни въпроси по отношение на констелациите в организациите, включително и с примери. Целта на тази статия, обаче е друга – да даде съвсем базисна информация за този метод, който ние използваме за целите на организационната диагностика, но не от гледна точка на теорията, която идва от Хелингер и разбирането на законите, които регулират системите, а от гледна точка на методиката, т.е. на практическия метод.

А този практически метод е едновременно очарователен с простотата на прилагане и дълбочината на прозренията, до които се достига в процеса на изследване на организационното подсъзнание. Представете си, че отивате на рентген и успявате да видите чрез него състоянието на своята костна система – нещо, което няма как да разберете като гледате с невъоръжено око към кожата, която я покрива. Или, да отидете на видеозон и видите какво е състоянието на вътрешните ви органи.

Същото е и със системните констелации – те позволяват директно виждане на скритата динамика в Душата на организацията. Това директно виждане се случва чрез преживяванията в ролите, в които участниците в семинара за системни констелации влизат.

Изборът на това какви роли да бъдат включени се определя от самия организационен консултант според това каква е неговата хипотеза за предполагаемите трудности в системата. Един системен консултант в традицията на Хелингер би обърнал внимание на елементи в системата, които са свързани с нарушаването на базисните закони. Ние уважаваме тези закони, но бихме търсили и изследвали и други фактори, пречещи на организационното благополучие.

Именно този начин за директно придобиване на информация за несъзнаваните процеси в системата чрез влизането в роля определя системните констелации като „феноменологичен метод“. Това е така, защото за неговата достоверност се съди не по наличието на доказателства  как точно идва тази информация, а по наличието на доказателства, че след работата с него, нещо в системата, с която се е работило, се променя – за добро! С други думи, дори да изглежда като пълна мистерия влизането в роли и преживяванията в тях, ние разбираме, че „мистерията“ все пак е вярна, защото психологически усещаме нейната вярност изцяло.

Аз бях дълго време много горещ привърженик на метода на системните констелации (най-вече в областта на семейните системи). С течение на времето постепенно се отдалечих от теорията, която стои зад тях, но продължих да съм силно свързана с метода на практическа работа и получаването на информация за неща, за които няма как да се знае по друг начин. Вероятно, защото идеята за „ролята“ като средство за изследване на психологическата тъкан на човека, е основна не само за метода на констелациите, но и за метода на психодрамата, в който съм обучена.

Тъй като теорията за интерпретиране на скритата динамика на системите, е различна, не мога да кажа, че това, което ние правим, са системни организационни констелации. Мога да кажа, обаче, че използваме тяхната методика и влизането в роли, за да изследваме и диагностицираме скритите процеси в организацията. Както и да се погрижим за тях – изхождайки от друга теоретична рамка.

Ако тази статия е събудила интерес у вас, можете да прочетете повече по тази тема в моя личен блог като психотерапевт, където съм представила по-подробно метода на семейните констелации, както и моите лични преживявания с него: Поле на знанието, Семейни констелации, Моят метод на работа .

Знам, че този метод определено ще ви хареса, ако сте от хората, които вярват, че :

  • всички ние сме взаимосвързани и, ако един елемент от системата се промени, това повлиява и останалите;
  • организациите, подобно на индивидите, също имат свое несъзнавано, затова много от решенията на трудностите, през които преминават, се намират в разбирането на скритите процеси в тях.

Камелия 


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/futurist.espirited.com/wp-content/themes/annina-pro/inc/template-tags.php on line 83