Затваряне

Светът се променя

Това е много важно да се знае от бъдещите лидери – че светът се променя! Това означава, че сега времената са други и това, което звучи като записи в архивите на вашето подсъзнание – че е опасно да си еретик, че може да те изгорят на клада, вече не е така. В променящите се времена, еретиците не ги горят на клада. Те водят племена.

„Днешното общество полага големи усилия да предотврати промяната. От дълги години имаме системи, организации и стандарти, създадени да ни разубедят да променяме статуквото. Подсилваме системите си и наричаме еретици хората, които са достатъчно луди и ги оспорват. А обществото защитава стандартите като изгаря еретиците на кладата, буквално или образно казано.

Но светът се промени. Накъдето и да погледнете, виждате еретици. Всичко е толкова несиметрично, че изгарянето на еретиците вече не върши добра работа. В резултат повече и повече хора – добри хора, хора с мисия, хора с важни идеи – правят крачката и се разграничават…

Вече наричаме еретиците лидери.

Еретиците печелят. Вие можете (и трябва) да се присъедините към тях.“ Сет Годин, Племена, с. 84

Не че трябва да се присъедините към различно мислещите, към дръзките хора, посмели да повярват, че и от тях зависи промяната на бъдещето. Но би било прекрасно, ако го направите. Времената се променят, защото ние ги променяме! Защо да се поддаваме на закодирания страх в клетките ни, че ще ни изгорят на клада, след като можем да направим трезва оценка на ситуацията и да преценим, че вече реалността е друга, че нашето оцеляване все пак не е толкова застрашено?