Затваряне

Примери за автентично лидерство – Ан Мълкахи, СЕО на Xerox

Това е един пример от книгата на  Стивън Кови и Боб Уитмън „Предвидими резултати в непредвидими времена”. А той е пример за няколко неща.

Първото от тях е – какво означава да бъдеш автентичен лидер. Защото базисно качество на автентичните лидери е да създават доверие. А Ан Мълкахи, изпълнителният директор на Xerox, който успява да я спаси от банкрут, притежава точно това качество.

И това е второто нещо, което този пример дава –  кои са трите основни съставки на изграждането на доверие, които тя е успяла да приложи в работата си и да обърне посоката в развитието на компанията. Този пример е толкова красноречив и убедителен с фактите, които го описват, затова с удоволствие го споделям с вас:

„Когато Ан Мълкахи става изпълнителен директор на Xerox пред 2001г., фактите за компанията са зловещи:

  • Огромен дълг (в размер на 117.1 милиарда долара)
  • Спадащи продажби и високи цени на материалите;
  • Финансов скандал, сриващ доверието в пазара на акции;
  • Спадане на стойността на акциите за една година от 64 долара до 4 долара.

Вече никой не вярва на Xerox. Клиентите и акционерите се разбягват. От Мълкахи се очаква да поеме ръководството на компанията, докато тече процедурата по банкрут. Единственото, което тя е задължена да направи, е да се погрижи за уреждането на краха на умиращия колос.

Само че Мълкахи отказва да приеме фалита на и подхваща целенасочена кампания за възраждане на доверието.

За няколко седмици тя пропътува 100 000 мили, срещайки се с най-различни клиенти и служители на компанията и отговаряйки открито и честно на въпросите им за бъдещето на компанията…

В рамките на две години стойността на акциите скача пет пъти.

Как Мълкахи успява да промени посоката на Xerox? Просто тя създава прозрачност, спазва ангажиментите си и обгръща с доверие екипа си по целия свят – доверие, че заедно ще успеят да съживят компанията.

Създаване на прозрачност. Ан Мълкахи се изправя открито пред реалността, готова да приеме всички нейни предизвикателства и да се справи с нередностите. Смятам, че прозрачността е важна – казва тя. – Живеем в свят, в който имаме нужда от прозрачност, искреност, автентичност – има много думи за това. Необходимо е да създадем доверие у хората, които искаме да ни последват. И ми се струва, че напоследък това е много по-важно, отколкото в миналото.“

Спазване на ангажиментите. Ан Мълкахи се обварзва с определени ключови ангажименти за бъдещето на компанията (следователно и за хората) и се фокусира върху спазването им. Тя има куража да удържи на обещанието си да инвестира в изследователски проекти, когато всички я призоваваха да ги изостави, за да спаси компанията – казва Боб Улрих, член на управителния съвет. Оказва се, че тя и екипът й са били прави.

Доверие към другите. Вместо да централизира всички решения, Мълкахи предоставя своето доверие на екипа си.“

Това са основните елементи на изграждане на доверие – в организации, семейства или просто приятелства:

  • прозрачност
  • спазване на ангажиментите
  • доверие към другите.

Толкова просто, но не толкова често прилагано. Иначе нямаше да ни учат как да го постигаме в работата си.

Камелия Хаджийска


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/futurist.espirited.com/wp-content/themes/annina-pro/inc/template-tags.php on line 83