Затваряне

Оспорване на статуквото

„Еретиците са отдадени, пламенни, по-силни и по-щастливи от останалите хора. Освен това си имат племе (което също ги подкрепя). Оспорването на статуквото изисква отдаденост – обществена и лична. Това означава да извадите идеите си на показ (или да заковете своите тезиси на вратата на църквата). Еретиците трябва да вярват. Те са хората, които оспорват статуквото повече от всеки друг в организацията. Те са достатъчно храбри да бъдат велики, те са хората, които са истински отдадени – не чакат просто работният им ден да свърши. Те са най-уверени в своите възгледи.

Можете ли да си представите Стийв Джобс да работи само за да отбие номера? Хубаво е да получавате заплата. Но по-важно е да вярвате.“

Сет Годин, „Племена“, с. 60

Ако това е урокът по лидерство, който учите сега, значи е време за оспорване на статуквото. А това изисква смелост. Това е още един от уроците по преодоляване на страха. Този път борбата със страха става като вярвате. Но не в себе си, а в каузата.

Увереността на автентичните лидери идва не от това, че вярват в себе си. Увереността им идва от това, че вярват, че тяхната идея си заслужава усилията им да бъде реализирана. И, понеже тяхната увереност идва от нещо по-голямо от тях самите, тя е по-силна от обикновената увереност, която идва от вярата в собствените сили. В дадения случай става дума за вяра в това, че каузата, която те отстояват ще е добре за общността, към която те принадлежат. Че те със своите действия променят бъдещето.

Ако знаете, че с това което правите, променяте бъдещето, бихте ли се преборили със страховете си и оспорили статуквото, с което не сте съгласни?