Затваряне

Олимпийска мотивация

Това е урок по лидерство. Ако идва при вас на принципа на синхроничността, сега е време да не се отказвате, а да удвоите усилията си. Като пристигнете накрая, ще разберете защо.

Искам да споделя един експеримент в областта на психологията. Той се отнася до един от компонентите на емоционалната интелигентност – мотивацията и способността ни да устояваме на трудностите в живота като продължаваме напред. Както вече стана дума, връзката между емоционалната интелигентност и успеха в живота е право пропорционална – колкото по-висока емоционална интелигентност проявяваме, толкова повече възможности за успех имаме. И това се отнася особено силно за мотивацията ни и устойчивостта ни при неуспех.

Изследователите са решили да проверят какво е това, което отличава мотивацията на успешните хора от не толкова успешните. За целта създали експериментална ситуация, в която се провело състезание по плуване и между участниците имало и един олимпийски шампион. Експерименталната част се състояла в това, че когато приключило състезанието, на всички им били казани други резултати, според които те са се представили по-зле от реалното им представяне. След това отново провели състезанието. Всички състезатели показали влошаване на резултатите спрямо предишното си представяне – с изключение на един – олимпийският шампион. Само той не се обезкуражил от лошите си резултати при предишното състезание и дори показал подобрение!

В момента цитирам по памет този експеримент. Забравила съм конкретиката, но си спомням извода. А той е толкова очевиден, че няма нужда да го казвам. Имам нужда само да споделя примера, който този олимпийски шампион ни е дал, защото олимпиадата на живота се отнася до всички нас и ние участваме в нея постоянно. Може да си мислим, че другите хора са надарени с по-силна воля от нашата, но това, което отстрани ни изглежда като силна воля не е нищо друго освен силна вяра в себе си – и още по-силно желание за победа. Волята идва като естествен резултат от тези двете.

Ако това е вашият урок по лидерство, значи е време за вяра в себе си и желание за победа. Останалото ще дойде само.

Камелия