Затваряне

Не се страхувай от критиката

„Страхът от провал е преувеличен. Страхът от провял всъщност не е достатъчно извинение. Защо? Защото, ако работите за някого, в повечето случаи реалната цена на провала се поема от организацията, а не лично от вас. Ако проектът ви се провали, няма да ви уволнят. Компанията просто ще спечели една идея по-малко пари и ще продължи напред.

Хората не се страхуват от провала, а от вината. От критиките…

Страхът от критика има силно ограничаващо действие, защото дори не е задължително да има истинска критика, за да съществува страхът. Ако станете свидетели на това как няколко човека биват критикувани заради новаторските им идеи, вече е много лесно да си внушите, че същото ще се случи и с вас, ако не внимавате…

Признавам, че когато прочета лоша рецензия за себе си, се чувствам наранен. В крайна сметка щеше да е страхотно, ако всички критици казваха за всяка моя книга, че е истински пробив – вдъхновяваща, смислена книга, която обяснява как работи всичко.

Но понякога критиците не го правят. И това е почти достатъчно, за да ми съсипе деня.

Но не е достатъчно. Не е достатъчно да ми съсипе деня, защото осъзнавам, че книгата ми е била забелязана. Повечето хора са я харесали. Неколцина не са. Но в общия случай на повечето книги никой не има обръща внимание…

Поуката е следната: ако бях написал скучна книга, нямаше да има никаква критика. Никакво общуване. Хората говорят за онези продукти и услуги, които си струва да бъдат обсъждани.

Така че следващия път, когато ви се открие възможност да избирате между скучното и изключителното, трябва да отговорите на два въпроса:

1. Ако ме критикуват за това ще понеса ли някаква съществена вреда? Ще остана ли без работата си, ще ме набият ли с бухалка за софтбол, ще изгубя ли ценен приятел? Ако единственият страничен ефект от критиката е, че ще ви заболи от самата критика, по-добре го сравнете с ползата от това да направите нещо, което си е заслужавало. Да бъдеш забележителен е вдъхновяващо, забавно, доходоносно и действа страхотно на кариерата ви. Лошото чувство отшумява. Когато сравните негативите и ползите и вземете решение да бъдете изключителни, отговорете си и на втория въпрос.“

Сет Годин, „Племена“, с. 57-60

Ето още един от уроците по лидерство, свързани с преодоляване на страха. В дадения случай става въпрос за страха от критика. Според Годин, този страх е преувеличен. А, всички ние знаем, че това вероятно е точно така, защото очите на страха са големи. Толкова големи, че ако се замислят как да отговорят на първия въпрос, вероятно повечето хора ще видят не просто критика, ще видят уволнение. Но истината – не винаги, но в повечето случаи – е, че все пак не уволняват толкова лесно.

Щеше да е лесно, ако фирмата или организацията, в която работите, не беше инвестирала във вас, за да станете запознати с нейната дейност, така че да бъдете по-ефективни от някой току-що назначен специалист. Ако беше толкова лесно с уволненията, вероятно щеше да бъде и толкова лесно да се назначават нови амбициозни, кадърни и инициативни хора, които за броени дни да натрупват опита, който вие вече имате. Но не е така. Всяко уволнение на служител има своята висока цена за организацията, която го е наела. И това е факт, който е добре да се има пред вид, когато става въпрос за страх от критика или страх от уволнение.

Когато не ни е страх за оцеляването, можем да си позволим да се борим за идеите, в които вярваме и ни вдъхновяват. Тогава ще можем да понесем и негативната критика.