Затваряне

Истинското движение е на улицата

„Във време на масови промени върхът на пирамидата е прекалено далеч от центъра на събитията, че да е от особено значение. Върхът вече не е връх, защото истинското движение е на улицата.

Новите инструменти са достъпни за всички и статуквото е по-застрашено от всякога. Сега всеки служител носи отговорността да промени правилата, преди някой друг да го направи.“ Сет Годин, „Племена“, с. 88

За да е убедителен, Сет Годин дава примери – с Джим Делигати, който създава от ресторанта McDonald’s световно известна марка. Но той самият тогава е супер неизвестен и определено не е на върха, когато му хрумва идеята за своя нов сандвич. Или с Пърси Спенсър, който изобретява микровълновата печка. Той също не е горе, но има идеи, които помагат на компанията, в която работи, да успее да отиде нагоре.

Новите инструменти за създаване на промяната, която искаме да видим в света, са тези, които ни помагат да разпространяваме идеите си, които намираме за ценни. Но преди тях е промяната на мисленето – и разбирането, че вече няма „долу“, защото промените се случват на улицата, както казва Сет Годин.