Затваряне

Лидерите са щедри

Не показно щедри. А искрено щедри. Щедри, защото това им харесва. Щедри, защото се чувстват вътрешно богати и знаят, че могат спокойно да си позволят и да дават.

Щедростта е поредният от вдъхновяващите уроци по лидерство от Сет Годин:

„В днешния свят на свръхнапомпани политици и телевизионни личности е лесно да повярвате, че за да ръководите, трябва да сте егоцентрични суперзвезди, мегаломански концентрирани върху собственото си прославяне.

Но почти винаги става дума за обратното.

Лидерите, които са настроени да дават, са по-продуктивни от лидерите, които търсят облага. Дори нагласата на лидера има значение. Племената усещат защо някой търси вниманието им. Ако личния интерес е водещ, това не се отплаща.

Така можем да видим изпълнители директори, които седят в общия офис заедно с останалите служители. Влиятелни религиозни лидери, които не летят с частен самолет и нямат лимузина пред вратата. Виждаме осемдесет и четири годишният Джими Картър, който строи къща за бедните. Ползата за тези лидери не е парично възнаграждение или различен статус… Вместо това те получават удовлетворение, виждайки племето да процъфтява.

Все повече хора имат възможност да водят свое племе и е интересно да отбележим, че тези които се възползват, го правят най-вече заради това, което могат да дадат на племето, а не заради това, което племето може да им даде.“ Сет Годин, „Племена“, с. 85-86