Затваряне

Ключът към корпоративния успех

Според вас кое стои в основата на успеха на една компания (фирма или друг вид организация)? Обичайните предположения са свързани със системите за управление на ефективността. Точно така са си мислили и авторите на книгата „Ключовите разговори – за успешна комуникация, когато залозите са високи“. Но след повече от двадесет и пет години изследвания със стотици организации те откриват, че не е така. И че ключът се намира на друго място.

„Изследвахме компаниите, които бяха направили сериозни инвестиции в елегантни и модерни системи за управление на ефективността. Но се оказа, че сме на грешен път. Промяната в структурите и системите сама по себе си водеше до незначителни подобрения. Впоследствие едно проучване с участието на петстотин изключително продуктивни организации разкри, че върховите постижения нямат нищо общо с каквито и да било формални процедури и политики, на които се основава всяка система за управление на ефективността. Всъщност половината от компаниите от „висшата лига“ не разчитат на никакви формални процеси за управление на ефективността.

Но какво стои зад корпоративния успех? Всичко се свежда до умението на служителите да провеждат ключови разговори. Във високо ефективните компании, когато някой служител не съумее да изпълни даден ангажимент, колегите му с готовност и умение обсъждат този проблем. В най-непродуктивните компании работниците с ниски постижения първо биват пренебрегвани, а после премествани на друга длъжност. В средно продуктивните компании шефовете са тези, които се опитват да решат проблема с ниската ефективност. В най-продуктивните компании всеки търси отговорност от всеки, независимо от позицията или стажа си. Високата продуктивност не се дължи на някаква статична спомагателна система, а на разговори, провеждани лице в лице на всички нива на организацията.“ с. 25

Ако с предишната публикация е било заинтригувано вашето внимание към тази забележителна книга и вече сте започнали да я четете, вероятно вече сте започнали да разбирате колко изключително важно е да се общува добре. Нещо повече, ефектите на пълноценното общуване са толкова широкоспектърни, че се отнасят да всички сфери на живота ни – не само до работата и кариерата, но и до здравето и партньорските взаимоотношения. Благодаря отново на Надежда Златева, че сподели заглавието на тази книга с мен. За мен тя е истинско вдъхновяващо четиво, което дава ключове за достъп до територии, които обикновено са труднодостъпни за повечето от нас. Защото фактът, че всички ние общуваме постоянно, не означава, че пълноценното общуване е нещо лесно. То е изкуство и тази книга ни учи на него. Горещо ви я препоръчвам! Повече за моите аргументи защо тази книга толкова много ми хареса можете да прочетете и в публикацията със същото заглавие в моя блог – Ключовите разговори.

Камелия