Затваряне

Капка по капка

„Съществува мит, че промените се случват за една нощ, че правилните отговори успяват веднага на пазара и че големите идеи идват внезапно.

Не е така. Винаги или почти винаги е въпрос на натрупване. Капка по капка. Подобренията се случват на час по лъжичка, а не на големи, лесни за постигане крачки.

Четири милиона айфона по-късно е лесно да забравим как капацитетът Лаура Рийс каза, че телефонът на Apple никога няма да успее да се наложи. Картите Visa и MasterCard бяха мащабни идеи, за налагането на които трябваше да минат години. Това важи и за малките неща. Опашката, която се вие пред ресторанта, не е била там, когато той е отварял.

Ако организацията ви иска да получи успеха, преди да се отдаде на идеята, няма да постигне нищо.

Голяма част от лидерството всъщност е възможността да останете верни на мечтата си дълго време. Достатъчно дълго, че вашите критици да осъзнаят, че ще стигнете там накъдето сте тръгнали, по един или друг начин… и да ви последват.“ Сет Годин, „Племена“ с.145

Търпението е един от много важните уроци по лидерство. Ако съвпада и с вашите ценности, значи ще ви е лесно за го следвате.

Основната разлика между етиката на характера и етиката на личността, според Стивън Кови, е в това, че за да се постигне дълготраен успех ще трябва упорит труд, за да се посеят семената и още по-голямо търпение, за де се отгледат те и да дадат плодове. Дълготрайният успех се основава на вечните ценности, а не на техниките за манипулация. Търпението е една от вечните ценности. Трудна за практикуване, но си заслужава усилията.

В България казваме, че капка по капка вир става. Ако не виждате вирът, вероятно този урок идва да ви напомни да не гледате към крайния резултат, а просто да продължавате. Движени от вярата и търпението.