Затваряне

Излез на светло

„Ето едно нещо, което се среща често, но си няма име. Говоря за хората, които се мъчат с години, но така и не стигат до никъде. Тази липса на движение може да се наблюдава най-често в малкия бизнес, но ще я забележите и в неправителствени организации, и в големи корпорации.

Работите и работите, като следвате правилата и давате всичко от себе си, но нищо не става.

Какво се случва?

Според мен тези хора стават все по-добри в следването, но така и не се научават да водят. Те следват инструкции, наставления, вървят след стадото, усъвършенствайки уменията си – но се крият. Крият се от страх да ръководят.

Когато водите племе, към което принадлежите, ползите нарастват, работата става по-лесна, а резултатите – по-видими. Това е най-добрата причина да превъзмогнете страха.“

от книгата на Сет Годин „Племена“, с. 56

Това е още един от уроците по лидерство, който красноречивият Сет Годин ни преподава. Става дума за това да престанем да следваме, а да инициираме промяната, от която имаме нужда, за да стигнем все пак донякъде. Това раздвижване, обаче, има определена цена – да променим драматично модела си на поведение и от старателен служител да станем инициатор на промяната. Да поведем.Това означава да излезем на светло, а това определено поражда страхове.

Е, какво харесвате повече – да стоите на сигурното, но тъмно местенце, на което сте от години, или да излезете на светло и да се осмелите да изразите идеите, които имате, напускайки зоната си на комфорт? Това определено е избор, от който зависи дали ще има раздвижване или не. Не само за вас – но и за нас, останалите.