Затваряне

За черните овце в организацията

  Ако сте специалист по човешки ресурси, вероятно не бихте искали да назначите някой човек, който да бъде черната овца в компанията и да създава неудобства с присъствието си в нея. А, ако сте служител, вероятно бихте се притеснявали да изразите своето различие и несъгласие с ръководството и колегите си, защото може да останете неразбрани и отхвърлени – или се страхувате да не нараните някой.

Да, но специалистите по организационно здраве казват точно обратното. Компаниите, организациите имат нужда от черни овце. Без тях творческият елемент ще липсва. Ще липсва и по-голямата искреност и истинност, които са основно условие за психично здраве.

Послушните и изпълнителни служители са ценни за свършването на работата, така както е казано да бъде свършена, но те нямат творческия заряд да създават нещо ново. А именно иновациите са това, което движи компанията напред и създава конкурентно предимство.

Също така „черните овце“ в организацията имат способността да са по-искрени и прями от останалите. Те не се страхуват да казват неща, които са неприятни и могат да накарат други хора да се почувстват неудобно. Въпреки неудобствата те ги казват, защото за тях истината е по-важна от комформизма и приспособяването. Те са като шута в кралството, който единствен е имал право да се шегува с краля и да казва неща, които никой друг не би се осмелил да му каже. Шутът в кралския двор, на който е позволено да се шегува с краля, е условие за психично здраве в кралството. Същото се отнася и до черните овце в организацията. Те имат своето специално място там. Това място е важно.

Повод да споделя по-горното е един филм, който приятелка сподели с мен. Той се казва „Неразделни“ („Intouchаbles“ 2011) и можете да го гледате като последвате линка, който съм сложила по-долу в картинката за филма. Ако имате някакви съмнения, че това за „черните овце“ е интересна теория, но не много вярна в същото време, вероятно този филм ще ви даде усещането за какво всъщност става дума.

Става дума за автентичност, за това да бъдем себе си. А да бъдем себе си често означава да се превърнем в черни овце. Бих искала с тази статия да подкрепя „черната овца“ у всеки един участник в организацията – служител, специалист по човешки ресурси или мениджър, да позволи по-свободно да я изявява, когато има повод за това. „Черната овца“ може не просто да бъде един човек в организацията, който се е нагърбил със задачата да провокира статуквото. Черната овца е и вътрешна роля, която може да бъде използвана в случай на нужда. Просто на някои хора по-лесно им се удава да влизат в нея:).

Ако не вярвате на мен, може да прочетете книгата “Животът и как да успеем” на Робин Скинър и Джон Клийз, или просто някоя от книгите на Сет Годин (в неговата терминология черните овце се превръщат в лилави крави, а хората, които следват статуквото, вместо да се опълчат срещу него – овцевъди:).

Приятно гледане на филма! Освен всичко друго, той е и много забавен!

Камелия Хаджийска