Затваряне

Защо не вие, защо не сега?

„Бариерите през лидерството вече не съществуват. Навсякъде има племена и много от тях се нуждаят от лидери. Кое ви кара да се чудите: няма бариери, защо не започнете?

Прост пример: ако преди десет години искахте да издадете книга, имахте нужда от издател, който да каже „да“. Без издател няма книга.

Днес разбира се, можете да издадете книга сами… Без някой, който да казва „да“, остават само онези неиздадени автори, които казват „не“ на самите себе си.

Днес лидерството е това. Никой не ви дава позволение, одобрение или разрешение да водите. Можете просто да го направите. Единственият, който може да каже „не“, сте вие самият.

Нека да продължим за момент и да помислим за въпроса „кога?“.

Имате ли всичко необходимо, за да водите? Нуждаете ли се от повече власт, образование или пари? Кога ще имате достатъчно от това, за да започнете да водите племе?

Според моята практика, лидерите не трябва да чакат. Няма връзка между парите, властта или образованието и успешното лидерство. Никаква… Хауърд Шулц продаваше детски играчки и спря, когато успя да финансира създаването на верига от три магазинчета за насипно кафе, преди да ги превърне в Starbucks. Ганди беше адвокат в Южна Африка. Чакането не ви се отплаща. Казването на „да“ го прави.“ Сет Годин, „Племена“, с. 153

Не чакайте повече. Не отлагайте повече. Не се колебайте, разсъждавайки дали сте достатъчно подготвени или дали моментът е подходящ.

Ако това е урокът по лидерство, който идва сега при вас, значи е време за действие. Защото днес времената са други…