Затваряне

Жените и автентичното лидерство

Попаднах на една статия от economy.bg – „Жената, която решава проблеми“. И се зачетох, защото исках да разбера какво е това специално нещо, което Шерил Сандбърг има, за да стане първата жена в борда на Facebook и скоро след това да успее да разреши патентния им спор с Yahoo. Разбрах го като гледах презентацията на ТЕД в края на статията.

Тази жена ме грабна, спечели сърцето ми, казах си „Браво на нея!“ Въпреки че в началото започнах да я гледам със скептицизъм, опасявайки се, че ще се натъкна на патетична реч в стила на войнстващия феминизъм, докато я слушах, все повече я харесвах. Започнах да разбирам защо тази жена е успяла да стигне до върха на бизнес-успеха, въпреки статистиката, която ще видите в този клип и която сочи, че едва 20% от заеманите длъжности по върховете на властта се заемат от жени. В края на нейната презентация за мен нямаше никакво съмнение, че тази жена е сто-процентов автентичен лидер – тя не просто има дарбата да говори отлично и да е много умна, тази жена има кауза, има страст, има ценности, които иска да споделя, за да променя света към по-добро.

В този сайт вече има една публикация за Пример за автентично лидерство – и, познайте! Той пак е с жена – Ан Мълкахи – изпълнителният директор на Xerox. Никога не съм била привърженик на феминизма, защото знам, че макар и малко, все пак жените, ако наистина искат да успеят, намират начин да стигнат до върха. Красотата на тази презентация на Шерил Сандбърг е в това, че дава отговори точно в тази посока. Това, което казва тя е просто – ограниченията за успеха на жените в обществото не са толкова външни – в по-голямата си част те са вътрешни. Намират се в нашите умове, в самоограничаващите ни нагласи и вярвания. И тя прави това аргументирано – по мъжки:).

Интересното нещо, което наблюдавам е, че в двата сайта, в които пиша статии – в сайта за Психотерапия и духовно развитие – www.futurist.espirited.com и тук, огромната част от хората, които са регистрирани за новини, са жени. Разбирам това, защото огромната част от е-мейл адресите, върху които трябва да кликвам за одобрение при регистрация, носят женски имена. Какво значи това? Вероятно много неща, но едно е сигурно – жените са хора, които обичат да четат нови неща и да са информирани, имат открити умове и се интересуват от ценностите и развитието на емоционалната си интелигентност – т.е. темите, върху които се пише в тези сайтове (по този повод вижте и примера в презентацията на Сандбърг). А това означава, че те имат и имат огромен потенциал да променят живота на хората, до които се докосват, ако в по-голяма степен си позволяват „да застават на масата, а не в нейния крайчец“, както казва Шерил Сандбърг. И в това е нейното основно послание – ако това се случи, ако има повече жени на позиции с по-голямо влияние, светът ще стане по-добро място за живеене.

Ако съм успяла да събудя интереса у вас към тази презентация – ето я:

 


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/futurist.espirited.com/wp-content/themes/annina-pro/inc/template-tags.php on line 83