Затваряне

Джак Уелч

Без съмнение Джак Уелч е един от големите учители по лидерство.

Не само, защото зад гърба си има опита на човек, който е бил начело на гиганта General Electric цели 20 години (от 1981 до 2001г) като под  негово ръководство компанията реализира забележителния ръст от 364% !

Не само, защото, за да реализира това, той предприема нови и радикални управленски мерки, като например системното уволняване на 10% от мениджърите, които са на дъното.

Не само, защото огромните му успехи се измерват и с не по-малко огромни цифри на заплатата му – точно преди момента на пенсионирането си Джак Уелч получава заплата от 4 милиона долара годишно.

Не само, защото е получил признанието на престижното списание  Fortune, което през 1999г го обявява за “Мениджър на века”.

Но, защото внася в бизнес-културата ценността на искреността и прямия, директен и смел стил на общуване. Именно това е причината да изберем да го включим сред Учителите на „уроците по лидерство“.

Ако искате да се научите на смелост и прямота, няма по-добър учител в това отношение от Джак Уелч. В свят, в който огромната част от проблемите са създадени от кризата на доверието, Уелч успява да се справи най-вече заради скандално директното си поведение спрямо всеки, с който общува.

„От деня, в който започнах работа в GE, до деня, в който бях обявен за главен изпълнителен директор двадесет години по-късно, шефовете ми ме предупреждаваха за искреността ми. Бях наречен „оскърбителен“ и непрекъснато твърдяха, че моята искреност ще препречи пътя на кариерата ми.

Сега кариерата ми в GE е приключила и ви казвам, че именно искреността ми е причината за успешната работа. Толкова много хора влязоха в играта, толкова много гласове с толкова много енергия! Говорехме си открито и всеки от нас печелеше от това.“ Джак Уелч в книгата си „Да печелиш“, с. 44

В нашата категория „Уроци по лидерство“ са включени някои от съветите, които той дава в провокативната си книга-бестселър „Да печелиш“, която е написана в съавторство със съпругата му Сузи Уелч.

Камелия Хаджийска