Затваряне

Да заздравиш племето

„Първото нещо, с което трябва да се заеме един лидер, е да заздрави племето. Изкушаващо е да направи племето по-голямо, с повече членове, да разпространи мълвата. Но това бледнее в сравнение с ефектите на по-здравото племе. Племето, което комуникира бързо, с удоволствие и емоция, процъфтява.“ Сет Годин, „Племена“, с. 63

Урокът по лидерство в дадения случай се нарича комуникация. При това този вид комуникация, която е свързана с координирането на връзките между хората от общността, която споделя общата кауза.

Става дума за добро качество на връзките и устояване на изкушението да се търсят убедителните цифри на по-голямото количеството привърженици на каузата. Един член на общността, който е верен, инициативен и изцяло ангажиран с нейните задачи, е несъмнено по-ценен от десетима нови членове с половинчата мотивация. И, за да се случи това, е необходима инвестиция на време и усилия за заздравяване на връзките между вече съществуващите членове на групата.

Защото, спомнете си историята за Нант-ан – ако лидерът на апачите бъде унищожен от испанските конквистадори, на негово място идва друг. По-важното от личността на лидера е важността на каузата. И това е важен урок по автентично лидерство!

„По-здравото племе е това, което чува своя лидер и е готово да координира действията и идеите помежду си.“ Сет Годин, „Племена“, с. 63