Затваряне

Да действаш е по-добре от съвършенството

Не знаех, че това е фирменото мото на Фейсбук. Разбрах за него от публикацията на NovaVizia.com „26 хака за управление на времето, които ми се искаше да знам, когато бях на 20“ . Това е деветият „хак“, който дава идеи как да се управлява времето по-ефективно. За мен обаче мотото „Да действаш е по-добре от съвършенството“ е нещо много повече от съвет как да свършим повече неща за по-кратко време. Понякога то е разковничето за това как въобще да можем да свършим някаква работа и дори да я започнем! Познавам немалко хора, които имат толкова високи вътрешни критерии как трябва да изглеждат нещата, че, или не започват проектите, по които най-много биха искали да работят, или, ако ги започнат, не ги довършват. Как да довършиш нещо, ако то никога не достига съвършенството на идеала в ума ти?!

Знам колко блокиращо може бъде желанието за перфектност. То буквално може да убие таланта на немалко хора. Затова с удоволствие предавам нататък работното мото на Фейсбук. То стигна до мен чрез сайта на NovaVizia.com. На свой ред то е стигнало до тях чрез презентацията за управление на времето от Етиен Гарбугли (консултант по продуктов дизайн и маркетинг от Канада). А той на свой ред е „хакнал“ мотото на Фейсбук (както и много други примери за успех в бизнеса). А Фейсбук на свой ред са хакнали това от … не знам кого. Подозирам обаче, че в края на цялата редица хакери стои не някой друг, а самият господ бог. Казват, че той сътворил света за шест дена, а на седмия седнал да си почива. Е, сега той си почива, а ние работим, за да развиваме неговото творение.

Но как така божието творение има нужда от усъвършенстване, след като бог е съвършен? Ами ето така – няма такова нещо като съвършенство. Има развитие и творчество чрез серия от опити, които често наричаме грешки, но, като се обърнем назад, разбираме, че именно те са били най-ценното – израз на смелостта ни да навлизаме в нови територии и да се разширяваме. И че именно този процес на постоянно развитие е съвършенството.

Камелия Хаджийска