Затваряне

Бъдещето на предприемачеството

 „Непрекъснато се срещам с огромен брой предприемачи по целия свят и когато те ме молят да им помогна с конкретен съвет, аз им казвам следното: правенето на добро ще подобри вашите перспективи, печалбата ви и бизнеса ви, а наред с това ще промени света…

Така пише в увода на книгата си „Бизнесът на бъдещето“ един от най-известените предприемачи в света – сър Ричард Брансън, който получава титлата „Сър“ през 1999 „за служба на предприемачеството“. Сега този много провокативен – и успешен! предприемач, автор на множество книги в областта на бизнеса като „Майната му! Да го направим!“ ни отправя ново провокативно послание:

„Майната му на традиционния бизнес, можем да го направим!“

Ричард Брансън

Но какво означава традиционен бизнес? И какво точно трябва да направим? Отговорът е в тази книга, която обхваща серия от истории на успешни предприемачи, които успяват, защото не правят бизнес по традиционния начин, ориентиран само към печалбата, а се замислят за това как всички могат да спечелят от това, което те правят – не само те самите, но и хората… светът като цяло. Според тази книга, бъдещето на предприемачеството ще зависи от това доколко то се основава на парадигмата на „печеля-печелиш“ и се основава на загриженост към хората и света като цяло.

Именно на многобройните примери с предприемачи, които са успели, защото са били водени от тази парадигма е  посветена тази книга на сър Брансън. Както казва той – това са примери, които лично него го вдъхновяват, и които би искал да могат вдъхновят и неговите читатели. Със сигурност това се отнася до мен – и затова сега си правя труда да го предам нататък. Светът се променя и аз жадно търся знаците за това, за да ги споделя с хората, с които си приличаме.

Книгата на Ричард Брансън е един от тези знаци. Тя е адресирана към бъдещото поколение предприемачи, които, ако искат да успеят, ще трябва да включат в мисленето си, освен понятията за печалба, и понятията за добро – добро за хората, за цялото, за света, за планетата. Ето какво пише по този повод сър Брансън:

„Един мъдър професор по икономика веднъж каза: „Заложете на това, че хората правят добри неща“. Смятам, че се изрази съвсем точно. У всеки от нас е заложен стремеж към доброто. Именно това ни прави хора.
Думите „да правиш добро“ имат различен смисъл за различните хора. В тази книга „да правиш добро“ означава да не се уврежда околната среда – не само да не я замърсяваме, но и да се справим със замърсяването от последните два века, причинено от възхода на Индустриалната революция, като възстановим хармонията в природата. Въпросът обаче е не само в това да се нанасят по-малко вреди; друга важна цел е да се подобри жизненият стандарт на населението по света с помощта на бизнеса. Това означава да се помогне на по-малко успелите да намерят свой начин да изкарват прехраната си, така че да живеят достойния живот, който заслужават. Основно право на всяко човешко същество е да му се предоставят средства за изкарване на прехрана и възможност да осигури на себе си и на семейството си храна, подслон и медицински грижи. Това означава да преосмислим и променим начина си на живот, за да си изградим по-балансирано, по-здравословно и по-спокойно съществуване. Убеден съм, че новата революционна форма на Капитализъм 24902, описана по-нататък в книгата, ще бъде с толкова социално отговорен характер, че бедните да получат икономическа свобода и да се създадат нови възможности за предприемачество.“

Ричард Брансън, „Бизнесът на бъдещето“

Времената, в които живеем се променят – в момента се сеят семената на бъдещето и, доколко те ще поникнат, зависи от това дали почвата, на която попаднат, е плодоносна. Аз в момента се занимавам с точно това – наторяването на почвата чрез разпространение на знания, които са различни от това, на което ние сме били учени и които са карали нас, хората загрижени за добруването на света и утвърждаването на хуманните ценности, да се чувстваме наивни и незрели. Очевидно нашата неприспособимост е нищо друго освен неприспособимост към настоящето, а това е така, защото сме носители на модели на бъдещето. Ние сме едновременно семената на това ново бъдеще … и сеячите на тези семена!

Така ставаме много – нещо, за което пише и Ричард Брансън:

Не е случайност, че толкова много хора говорят за едно и също нещо, а още по-интересно е, че те самите са двигатели на промяната. Това се случва, защото в днешния взаимообвързан свят проблемите, пред които сме изправени, не могат повече да бъдат пренебрегвани. Най-хубавото е, че хората най-после започват да осъзнават, че въпросът не е в това да се отделят благотворителни средства за решаване на наболели проблеми, а в това да се работи в партньорство с хора със силни позиции, така че тези проблеми да се превърнат в благоприятни възможности. Промяната е в действие.

Това е книга за бизнеса, но с революционно послание, което звучи съвсем просто: бизнесът в традиционния си смисъл не върши работа. Всъщност „традиционният бизнес“ е този, който съсипва нашата планета. Природните ресурси постепенно се изчерпват; въздухът, морето и сушата са силно замърсени. Бедните обедняват още повече. Мнозина умират от глад или защото не могат да отделят и един долар на ден за животоспасяващо лекарство. Трябва да се справим с всичко това – и то възможно най-бързо. Дори онези, които твърдят, че климатичните промени са измислица, и които не се интересуват от замърсяването, бедността и войните – за тях това, което е далеч от очите, е далеч от сърцето – дори те признават, че навсякъде по света хората замърсяват и рушат.

За щастие, вече живеем в нов свят, в който едно от големите предимства на технологиите е, че хората имат директна връзка с жертвите на социалната несправедливост и вече не могат да се заблуждават, че всичко е наред. Тези от нас, към които съдбата е била благосклонна и са натрупали богатства, са длъжни да поемат отговорност и да решат как да бъдат оползотворени тези средства, за да се превърне светът в привлекателно място за всичките си жители. Въпросът не е в това да се принесем в жертва, а да намерим необходимия баланс, да бъдем съпричастни и да създадем нови пътища един към друг и към благополучието на всеки в нашето глобално село. Не говоря за революция или въоръжени действия в марксисткия смисъл на думата, а за възможността обикновените хора да се превърнат в предприемачи и носители на промените, както и за способността им да основат собствен бизнес, да търсят пътища към собствения успех, да коват собствената си съдба и да не се страхуват да кажат: „Майната му на традиционния бизнес, можем да го направим!“. Способни сме да преобърнем света и да го променим към по-добро. 

Когато чета подобно нещо, истински ликувам. Защото идва от човек, който е успял в бизнеса – в свят, който все още е доминиран от правилата на традиционния бизнес. Човек, чиито аргументи за бъдещето на бизнеса тежат, защото са тежки и цифрите на неговия бизнес успех – оценяван на 4,4 милиарда британски лири. Човек, който има материалната сила и ресурсите наистина да направи нещо в това отношение. Човек, който е заобиколен от бизнесмени и предприемачи, които споделят същите наблюдения като него. Такива като:

„Вече се появяват все повече млади хора, чийто мироглед е различен от този на мнозина политици и индустриални магнати, – отбеляза Джеймс. – Те имат по-балансиран поглед върху нещата. Чистото правене на пари, само за да бъдат изхарчени, вече не е на мода. В момента се извършва мащабен преход между поколенията, който ще заличи границата между правенето на добро и правенето на бизнес.“

Джеймс Кид, бивш маркетинг директор на „Върджин Медиа“ за Великобритания

както и:

„Става все по-ясно, че не съществува несъвместимост между правенето на етичен и прозрачен бизнес и постигането на добри финансови резултати. Тази „фалшива дилема“ трябва да бъде изхвърлена от речника на бизнесмените. Извършеният в „Сантандер“ рисков анализ на социалната и околната среда показва, че в крайна сметка компаниите с подходяща екологична политика, добре уредени трудови взаимоотношения и балансирана връзка с обществото постигат по-стабилни финансови резултати и изграждат по-привлекателен бранд. Изцяло в интерес на компанията е да възприеме политика на корпоративно управление, която да е в синхрон с развитието на държавата“.

Фабио Барбароса, председател на Борда на директорите и бивш изпълнителен директор на банка „Сантандер Бразил“

Накратко, според Ричард Брансън, бизнесът на бъдещето е бизнесът, в който ще прави доброто за хората. За мен това не просто е вдъхновяващо. Това е животоспасяващо. Понякога имам чувството, че се задъхвам, че наистина не ми достига въздух, когато видя организации, в които хората са като роботи, работещи по 12 часа на ден, а под кожата им тече токът на страха за оцеляване, безработица и недоимък. Книги като тази ми дават надежда. Реална надежда. Не знам колко скоро и доколко в България – но рано или късно това ще бъде факт. И аз помагам за това в степента в която мога, като засега просто разпространявам добрата новина. И тъй като знанието е сила, можете и сами да прочетете тази книга, когато излезе от печат или поне да се запознаете с написаното във въведението, отваряйки този линк към представянето на книгата в NovaVizia.net с част от съдържанието на книгата на Ричард Брансън „Бизнесът на бъдещето“.

Камелия Хаджийска