Затваряне

Бъдещето на маркетинга – маркетинг 3.0

Основна цел на маркетинга на бъдещето е да направи света едно по-добро място за живеене.

Мислите, че това е утопия? Че това е едно добро пожелание, което няма нищо общо с реалността? Вероятно имате своите основания да мислите така. Филип Котлър, обаче – който е гуруто в областта на мениджмънта и маркетинга, също има своите основания да твърди обратното. В своята книга „Маркетинг 3.0“ (в съавторство с Айван Сетиаван и Хермаван Картаджая), той твърди:

„Вече сме свидетели на зараждането на Маркетинг 3.0 или ерата, чиито двигател са ценностите. Вместо да възприемат хората единствено като потребители, маркетолозите трябва да започнат да ги третират като човешки същества, притежаващи ум, сърце и дух. Потребителите във все по-висока степен започват да търсят решение на безпокойството си за глобализиращия се свят и се стремят към превръщането му в едно по-добро място. Те търсят компании, чиято мисия, визия и ценности биха удовлетворели най-дълбоките им нужди за социална, икономическа и екологична справедливост. Клиентите търсят не само функционално и емоционално удовлетворение, избирайки продукт или услуги, те търсят удовлетворението на човешкия дух.”

Аз не съм маркетолог. Аз съм психолог, който се интересува от психичното здраве на индивидите и организациите и на който много му се иска да види, че правилата на играта в бизнеса се променят. Също така и потребител, който има нужда да го третират по различен начин от досегашния. Затова, когато разбрах за книгата на Филип Котлър „Маркетинг 3“ изпитах огромно задоволство… и надежда!  Тогава написах пост в моя личен блог на тема „Бъди промяната, която искаш да видиш в света“, за да споделя очарованието си от тази добра новина за бъдещето.

По-късно прочетох и книгата на Сет Годин „Маркетинг на позволението“, която още повече затвърди убеждението ми, че написаното то Стивън Кови за „етиката на характера“, като основата на доверието и дълготраен успех, е истина. Че времената и правилата на играта наистина се променят. С други думи, маркетолозите, искат не искат, ще трябва да променят начините, по които продават своите продукти и услуги, за да стигнат до потребителя. Ще трябва да използват концепцията на Маркетинг 3.0 – както и да искат позволението на хората, искайки първо тяхното внимание, след което задържайки го с цената на доверието и подкрепата на социалните мрежи (Маркетинг на позволението).

Защото няма как да не повярват на фактите. А те са, че броят на хората, които не вярват на фирмени реклами, е драстично намалял.  Те предпочитат да вярват на препоръките на познати (90%) или на он-лайн коментарите на други потребители, споделящи своето мнение в социалните мрежи (70%). Те не вярват на това, което рекламите им казват.

Това са цифри, с които се запознах в статия от сайта на „Академия за лидери“ – www.academy-for-leaders.bg , която носи същото заглавие като настоящата публикация-  „Бъдещето на маркетинга“. И която по много нагледен начин илюстрира какво по-точно представлява „Маркетинг 3.0“:

 „Възходът на социалните мрежи и тенденцията потребителите да създават общности показват „правилният“ път пред маркетолозите на ХХI век.  Те трябва да създадат маркетингови концепции, улесняващи създаването на връзки между потребителите и в последствие – на общности.  Тези общности ще подкрепят фирмата.

Маркетинг мениджърите обаче не бива да забравят, че общностите имат свой собствен живот и те ще дават своята подкрепа само на компании, които изповядват сходни ценности…

Пасивният потребител е изчезващ вид.“

Таблицата, която авторът споделя там, показва по много отчетлив начин  каква е спецификата на модерната  маркетингова концепция – Маркетинг 3.0, в сравнение с производствената маркетингова концепция от миналото – Маркетинг 1.0, и традиционната маркетингова концепция от настоящето – Маркетинг 2.0.
Тук споделям линк към тази статия с таблицата – Управление на Маркетинг 3.0, където ще можете лично да се запознаете с нея. За мен беше много ценно да открия как парадигмата в маркетинга се променя с времето и как неща, които не са били мислими в началото на века, вече са новите практики, с които бъдещите маркетолози ще трябва да се съобразяват, ако искат да продължават да имат успех.
Камелия Хаджийска


Warning: printf(): Too few arguments in /home/hblg5f158/public_html/futurist.espirited.com/wp-content/themes/annina-pro/inc/template-tags.php on line 83